De Beiaard
De bespelingen
De Onze-Lieve-Vrouwetoren, een pronkstuk onder de Nederlandse torens, werd gebouwd in de 15e eeuw. In de toren zijn – in de wereld een unicum – twee bespeelbare beiaarden aanwezig.
De beiaard is een publiek instrument: iedereen kan altijd horen wat je speelt. Oefenen kan dus eigenlijk niet. Van oudsher hebben beiaardiers daarom een ‘studieklavier’, een klavier dat er zo uitziet als een echt torenklavier, maar dan met klankstaafjes in plaats van klokken. Maar het spreekt vanzelf dat het voor het vak nodig is, om ook af en toe op echte klokken te spelen. De stad Amersfoort heeft voor dit doel unieke mogelijkheden. De Nederlandse beiaardschool zelf is gevestigd in een historisch pand in de Amersfoortse binnenstad, waar verscheidene studieklavieren staan. Op de Amersfoortse berg staat het Belgenmonument, met een kleine toren en een beiaard. Omdat er geen direct omwonenden zijn, kunnen deze klokken altijd worden bespeeld. Last but not least is er de Onze-Lieve-Vrouwetoren, die over twee beiaarden beschikt – een uit de zeventiende eeuw en een modern instrument. Ook deze instrumenten staan ter beschikking van de Beiaardschool.
Beiaardcentrum Nederland (BCN) is hèt centrum voor promotie, educatie en informatie op het gebied van de beiaardcultuur. Het bundelt kennis, organiseert cursussen en is uitgever van beiaardmuziek. BCN biedt ondersteuning aan de Nederlandse Beiaardschool, onderdeel van HKU Utrechts Conservatorium, en is de organisator van alle beiaardactiviteiten in Amersfoort.
Meer informatie over het Beiaardcentrum en de bespelingen vindt u hier.
