
Lieve Vrouwekerkhof
Het Lieve Vrouwekerkhof heeft een rijke geschiedenis. Vroeger diende het als bedevaartsplaats en begraafplaats, tegenwoordig wordt het gebruikt als marktplein en is er ruimte voor terrasjes. Op het plein staat de Onze-Lieve-Vrouwentoren, precies op het kadastermiddelpunt van Nederland.
Tegenwoordig zijn de omtrekken van het voormalig kerkgebouw zichtbaar in de straatstenen van het Lieve-Vrouwekerkhof.

Brouwerij De Klok
In de Lieve Vrouwestraat, op de hoek met het Lieve Vrouwekerkhof, staat het prachtige pand van voormalige brouwerij De Klok. Het gaat om een pakhuis met trapgevel en een hijsbalk, uit 1615.
In het plaveisel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof zijn de contouren te zien van de Onze-Lieve-Vrouwekapel, die sinds 1444 het middelpunt was van de bedevaarten naar Amersfoort. Heel wat pelgrims zullen in de taveernes eromheen een slok bier hebben gekregen en nog steeds zijn er heel wat cafés en restaurants te vinden.

Het Kapelhuis
Het Kapelhuis is rond 1500 gebouwd voor de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw. De Broederschap organiseerde onder meer erediensten in de Lieve-Vrouwekapel voor de vele pelgrims, die sinds de vondst van een miraculeus Mariabeeldje naar de stad kwamen.
Lees meer over het in de gracht gegooide Mariabeeldje van Geertgen Arends uit Duist. Die door de in haar slaap opgedragen Amersfoortse Margriet Albert Gijsen uit de gracht werd gehaald.

Het verhaal van de toren
De Lieve-Vrouwekapel werd omstreeks 1460 gebouwd als bedevaartskerk. De 12de-eeuwse kapel die er al stond, werd het koor van de nieuwe kerk. De toren stond apart en schuin ten opzicht van de kerk. Dit kwam doordat de toren op de fundamenten van de oude stadsmuur stond. De toren is symbolisch gebouwd; het trappentorentje staat voor het kindje Jezus, de toren voor Maria.
Na de Reformatie in 1579 kreeg het kerkgebouw andere functies, bijvoorbeeld die van munitieopslagplaats. Door een buskruitontploffing in 1787 stortte de kerk in, maar de toren bleef staan. Ook is te zien dat de Lieve-Vrouwetoren het kadastrale nulpunt van Nederland vormt sinds de oprichting van het Kadaster in 1832: de X- en Y-as zijn in de bestrating aangegeven. En in de toren bevindt zich nog altijd het 17de-eeuwse Hemony-carillon met 35 klokken, dat recentelijk is uitgebreid tot precies 100 klokken.
Laat het verleden tot leven komen
Met behulp van de nieuwste technieken zijn oude foto’s en historisch materiaal over een huidige panoramafoto geplaatst. Dit geeft u een voorstelling van het vroegere hedendaagse leven op het plein. Bekijk deze prachtige techniek via www.amersfoortopdekaart.nl.
U kunt de foto’s en historisch materiaal ook over het camerabeeld leggen van uw mobiele telefoon wanneer u op het Lieve Vrouwekerkhof bent. Scan hiervoor de QR-code en start de gratis Layarapplicatie.
Met dank aan Archief Eemland voor de teksten en het fotomateriaal.