Geschiedenis

Wanneer is de Onze Lieve Vrouwetoren gebouwd? Wie heeft dat betaald? Stond er ook een kapel? En wat, een ontploffing? Lees hier alles over het ontstaan van de Onze Lieve Vrouwetoren!

De bouw van de toren

In het jaar 1444 werden rond het weggeworpen pijpaarden Mariabeeldje wonderlijke verschijnselen waargenomen. Het Wonder van Amersfoort was een feit. De Vrouwevaart was een bijzonder populaire religieuze tocht. Een grote stroom van pelgrims kwam op gang. In korte tijd offerde de pelgrims de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren bijeen. 

De kapel

De Lieve-Vrouwekapel werd omstreeks 1460 gebouwd als bedevaartskerk voor het Mirakel van Amersfoort. De 12de-eeuwse kapel stond er al en werd het koor van de nieuwe kerk. De toren, iets lager dan de Utrechtse Domtoren, stond apart en schuin ten opzicht van de kerk, omdat de toren op de fundamenten van de oude stadsmuur stond. De toren is symbolisch gebouwd; het trappentorentje staat voor het kindje Jezus, de toren voor Maria.

Facts & Figures

346
traptreden
98
meter hoog
1460
bouwjaar
100
klokken
7
luidklokken
52° 9' NB, 5° 23' OL
kadastraal middelpunt Nederland

Buskruit ontploffing

Na de Reformatie in 1579 kreeg het kerkgebouw andere functies, bijvoorbeeld die van munitieopslagplaats. Door een buskruitontploffing in 1787 stortte de kerk in, maar de toren bleef staan. Rond de kerk lag een begraafplaats, die tot ongeveer 1829 werd gebruikt. Tegenwoordig zijn de omtrekken van het voormalige kerkgebouw zichtbaar in de straatstenen van het Lieve-Vrouwekerkhof, in de volksmond het Lieve Vrouweplein.

Kadastraal nulpunt

Sinds de oprichting van het Kadaster in 1832 vormt de Lieve-Vrouwetoren het kadastrale nulpunt van Nederland vormt : de X- en Y-as zijn in de bestrating aangegeven.

In de toren bevindt zich nog altijd het 17de-eeuwse Hemony-carillon met 35 klokken, dat recentelijk is uitgebreid tot precies 100 klokken.